Bu Evrene Ek Bir Evren
Küratör: Fatos Üstek
Sanatçilar: Fatih Alkan, Heman Chong, Ceren Oykut, Wouter Venema, Ekin Saçlioglu, Manuela Ribadeneira
"Bu Evrene Ek Bir Evren" basligini tasiyan, küratörlügünü Fatos Üstek'in üstlendigi sergi 30 Ocak'ta x-ist'te açiliyor.
Ziyaretçi küratör olarak Üstek'in x-ist'te düzenledigi uluslararasi sergiye x-ist'in sanatçilarindan Fatih Alkan, Ceren Oykut ve Ekin Saçlioglu katilirken, Singapur'dan Heman Chong, Hollanda'dan Wouter Venema ve Ekvator'dan Manuela Ribadeneira katiliyor. Sergi, yeni üretimleri ve var olan islerden bir seçkiyi bir araya getiriyor. Saçlioglu, Oykut ve Alkan proje için özel üretim yaparken, Venema ve Ribadeneira yakin zamanda üretmis olduklari yeni islerle katiliyor. Projeye ek olarak, Fatos Üstek'in kaleme aldigi, sanatçilarla karsilikli diyalog üzerinden derlenen bir sanatçi kitabi yer aliyor.
Sergi, gerçeklik olgusunu temellendirebilmek için kurgunun ne oldugu konusuna egiliyor. Kurmaca ile gerçeklik kavramlarinin iç içeligini vurguluyor. Ayni zamanda, izleyicisi için öncelikle duyulara hitap eden bir izleme ortami yaratirken, islerin içerikleri ve birbirleri ile olan iliskileri üzerinden düsündüren karsilasmalar üretmeyi amaçliyor. Üstek, bu evrene ek bir evren fikrinin imgesini tanimlamak ve gelistirmek adina sanatçilarla isbirligi içinde çalisiyor. Sergide yer alan her bir is bir evren olarak degerlendiriliyor, bu dogrultuda sergi bir çoklu evren kümesi olarak belirleniyor. Sergide yer alan eserlere dair her öge, ürettikleri evren fikrinin bir tanimlayani olarak degerlendiriliyor. Bu fikirler ve yaklasimlar degis tokusu, Üstek'in yazarligini üstlendigi, her bir sanatçiya adanan evrenler dizininden olusan sanatçi kitabinda da kendini açik bir sekilde gösteriyor. Üstek, bu degis tokusu daha ileriye tasimak adina, kitaba dahil edilmek üzere, her bir sanatçidan baska bir sanatçinin isinden esinlenerek yazdigi bir bölüme görsel birer yanit üretmelerini istiyor.
Bu evrene ek bir evren fikri 20. yy basinda Fransiz düsünür René Daumal tarafindan kavramsallastirilmistir. Daumal patafizik üzerine derledigi kisa yazilarinda istisnanin kural oldugu evrenler üretir. Bir durum ve olgu, çogunlugun ölçümleri ile degil bireyin birebir iliskisi ile tanimlanmaktadir. Daumal'in çalismasi, var oldugu dünyanin içinde kendine, özne olusu nedeniyle, ek bir evren yaratan bireyin bu evreni anlama girisimidir. Bu sergi ve yayin, kurgu ve gerçegin birbirine karistigi Türkiye gündeminde, izleyicilerin kendi yargilarini degerlendirebilecekleri bir yolculuga davet ediyor. Kurgunun gerçek ile olan iç içeligini ve hatta ötegerçekliginin altini çizerken, aralarindaki farkin giderek belirsizlestigini vurguluyor. Sergi ve yayin hala düsleyebilen ve merakini canli tutan bireylere adanmistir.
Küratör: FATOS ÜSTEK
Küratör ve yazar Fatos Üstek, Londra'da çalismalarini sürdürüyor. Jessica Morgan'in sanat yönetmenligini yaptigi 10. Gwangju Bienali'nin es küratörlügünü üstlenmis olan Üstek, halen Linkopings Universitet Vision Forum bölümünde ziyaretçi ögretim üyesi olarak calisiyor. Art Review, Camera Austria International, Art Papers gibi uluslararasi sanat dergilerine yazan Üstek 2012 yilinda Zorlu Centre tarafindan yayinlanan Beklenmedik Karsilasmalar Mimarlik Baglaminda 2000li Yillarin Sanat Calismalari baslikli kitabin editörlügünü üstlenmistir. Ilk sanatçi kitabi Book of Confusions 2012 yilinda Rossi Rossi, Londra tarafindan yayimlanmistir.
Bu Evrene Ek Bir Evren // A Universe Supplementary to This One from x-ist on Vimeo.