90'li yillarda video, fotograf ve belgesel gibi gerçekçi bir dil kullanan, çogu zaman kendi bedenini de resmin içindeki bir figür olarak betimleyen sanatçi, son dönemde görsel temsiliyet ve sembolik anlatimi yogun minyatürlere odaklanmisti. Yine bu dönemde yaptigi masalsi video animasyonlarda ise dökümanter bir yaklasimla kurgulanmis, minyatürlerden kolajlar kullaniyor ve kendisini anlatan kisi; "râvi" pozisyonunda konumlandiriyordu.
Bu sergide ise, tüm farkli anlatim biçimlerinin, yani gerçekçi, sembolik ve sembolik-mistik gibi, yeni islerinde bir araya geldigini ve islere konu olan öznenin, hem toplumda temsil edilen kadin figürü hem de sanatçinin kendisi oldugunu görüyoruz.
Video odasinda bir projeksiyon ve etrafinda yer alan monitörler ile sunulan "Türk Lokumu" isimli, oryantalist sanat ve sanat tarihinin elestirisi olan videoda, oryantalist dönemin simgesi haline gelmis tablolar sanatçi tarafindan yeniden canlandiriliyor. Sanat tarihinin görsel bir tarih okumasi olarak önemini vurgulayan sanatçi, bu video isinde Foucault'nun Jeremy Bentham'in Panapticon'una (1791) iliskin denemesinde degindigi "seffaflik yoluyla iktidar" ve "aydinlatma" yoluyla boyun egdirme formülünden söz ediyor.
Bu imge özellikle haremin simgesel ihlalini, ya da harem duvarlarinin ve peçenin seffaflastirilmasina ve müslüman kadinlarin erotiklesmis betimlemeleri için uygun bir imge olarak ortaya çikiyor. Bu durumda gerçekten de Bati'nin cinsel "her seyi görebilirligi" (panopticism) Sark üzerinde iktidar kurmak, röntgencilik araciligiyla sahip olmak, soyarak boyun egdirmek olarak ortaya çikiyor. (Batinin Cinsel Kiyisi - Baskalikçi Söylemde Cinsellik ve Mekansallik, Irvin Cemil Schick, Tarih Vakfi Yurt Yayinlari)
Projeksiyon olarak gösterilen video isinde müzik esliginde dans eden sanatçi, ekranlarda gösterilen diger videonun çekimleri sirasinda kamera isiklari altinda nerdeyse hareketsiz durarak poz veriyor, tablodaki oryantal kadin figürlerini canlandiriyor. Zamaninda "aydinlatilarak" gözetlenmis kadini oynarken, ayni isi fotograf yerine video olarak kurgulayarak kendi bedenini çekim süresi boyunca "kontrol altinda" tutuyor.Videoda yer alan sarkinin sözleri, oryantalist bakis açisina cüretkar cevaplar veren sanatçi tarafindan yazilmis ve sanatçi grubu Hazavuzu ile birlikte kaydedilmis.
Bu denli bilinçli tercihlerle seçilmis görsel temsiliyet ve yogun simgeselligin hakim oldugu minyatür okumamizi "kolaylastiran" bir araci olarak karsimiza çikarken ve "Örtünme Töreni" ve "Avrehan" gibi islerde devlet, din, toplum ve aile gibi iktidar mekanizmalarinin kisi ve beden üzerindeki otoritesini detayli olarak isliyor.
Sergi, genelinde, sadece islerin betimlemesinde degil, resim olan yerde çerçeve kullanilmasi, galerinin duvarlarinin renk seçimi, oryantal dansa eslik eden sarki sözleri, iyi kurgulanmis, aydinlatilmis alanda kendine gardiyanlik eden bir yaklasimla ziyaretçiye izletiliyor."Türk Lokumu" 21 Ocak 2012 tarihine kadar x-ist'te görülebilir.
CANAN Istanbul, 1970
Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Resim Bölümü'ndeki egitimini 1998'de tamamlayan CANAN'in, x-ist'teki ilk kisisel sergisini Biyik Kedide de Vardir, 2010'da gerçeklesti. Sanatçi Istanbul ve Almanya'da çesitli ödüller kazandi ve rezidans programlarina katildi. "Hicap" (Performans, Platform Sanat Merkezi, Istanbul, 2007 ve Pompidou Kültür Merkezi, Paris, 2010), "Bahname" (Masa Projesi, Istanbul, 2007), "Perde Arkasi" (Festival De Rode, Amsterdam, 2006),"Nihayet Içimdesin" (Istanbul, 2000) ve "Yeni Yapitlar, Yeni Ufuklar", (Istanbul Modern Müzesi, Istanbul, 2009) gibi sergileriyle Istanbul, Almanya ve Hollanda'da oldukça ilgi gördü. Contemporary Istanbul 08, 09 10 ve 11, IFCA 13th International Festival of Computer Arts (Maribor), 9. Uluslararasi Istanbul Bienali Misafirperverlik Alani, Scope Basel 2009, 11. Uluslararasi Istanbul Bienali'nde, ART HK'10 (Hong Kong Uluslararasi Sanat Fuari) ve Art Dubai 2011 sanat fuarlarinda yapitlari sergilendi. Sotheby's 2009 ve 2010, Türk Çagdas Sanati Müzayedeleri'nde yer aldi. CANAN 2011 yilinda ise Istanbul Modern'de düzenlenen Hayal ve Hakikat adli karma sergiye katildi.
Sanatçi Konusmasi: 4 Ocak 2012, 17.00
Borusan Müzik Evi, Istiklal Caddesi, Orhan Adli Apaydin Sokak No:1 Beyoglu, Istanbul