"Soktayim Ama Sasirmadim!" Ekin Saçlioglu'nun x-ist'te yer alacak olan dördüncü kisisel sergisi... Sanatçi, 2005'teki "Biraz Daha Yakindan" adli ilk sergisinden beri yogun sekilde yararlandigi "serbest çagrisim" yaklasiminin onu her seferinde sasirtici bir sona ulastirmasina izin veriyor. Çünkü Ekin, hikayelerinin baslangiç noktalarini ne kadar belirgin tutarsa tutsun, kendini sürpriz sonlara sürükleyen akintilara kapilmaktan hiç de korkmuyor; kocaman, zengin bir açik büfede yemeye tatlidan baslamak onun için gayet dogal...
Sanatçi, daha önceki sergilerinde çogunlukla bellek ve anilara olan güvenilirligi, rüya ve gerçeklik arasindaki iliskiyi sorguluyordu. Yeni sergisinde ise, her zamanki hikayeciligini korumakla birlikte, rüyalar ve gerçekliginden emin olunamayanlar dünyasindan artik biraz uzaklasmis gibi. Gündelik hayat içerisinde sahit oldugu, ilgisini çeken, tekil gibi görünen kimi durumlar, ayni zamanda incelikli toplumsal çözümlemeleri de yansitmakta.
Örnegin Almanya'da Islami terör alarmi esnasinda, esmer ve sakalli olmasi nedeniyle sevgilisinin maruz kaldigi rahatsiz edici tavir, "Esmersen Güzelsin" adli resmin ortaya çikmasini saglayabiliyor. Ya da Istanbul'un lüks bir semtinde yer alan bir evin kapisinda yazili olan "Dikkat! Isirici Köpek" uyarisi ayni isimli resmin olusumuna neden olabiliyor.
Bu durum belki de sanatçiyi farkli kilan, özel yönlerinden biri... Islere ad koymasi yerine adlara göre is üretmesi... Yani, maruz kaldigi günlük durumlar isgalinin yaratabilecegi karmasadan algisinin dogal bir titizlikle seçtigi sembolleri kullanarak kurtulabilmesi... Bu yüzden, degil tek bir sahnesini, adini dahi hatirlamadigi bir filmin içinde duydugu öylesine bir cümlecik, henüz dogmamis bir eserine ilham kaynagi olabilirken, dolmusta, yaninda oturan ve kucagindaki çocuga sebepsiz sekilde biteviye "Yapma Dedim Sana Baris" diye tislayan, çocugun ise en ufak bir tepki vermedigi annenin yarattigi bu "Hitckokvari" gerilim baska bir yapita ismini verebiliyor.
Ekin'in bu sergisi 3 farkli gruptan olusuyor. Birincisi, tuval üzerine lateks ile yapilmis , yasanmis olaylardan ya da duydugu cümlelerden olusan çalismalar. Ikincisi ise 10 küçük isten olusan ‘Olmayan Hikaye' adini verdigi seri. "Olmayan Hikaye" serisine ait yapitlar sanatçinin kendi olusturdugu bu cümlelere ait kelimeler niteliginde. Sanatçi bu resimlerde ayni imgeleri kullaniyor fakat belli bir hikaye anlatmiyor. ‘'Villadan Hayvanlar ve Ikonalar" adini verdigi, saç telleriyle yaptigi 9 çalisma ise sergideki diger serisi. Münih'te, kaldigi tarihi bir villanin duvarlarinda asili olan resimlerden esinlenerek kauçuk zemin üzerine insan saçi dikerek yeniden yorumluyor.
Birbirleriyle baglantisiz gibi görünseler de bu üç farkli serinin bir çok ortak noktasi var. Ekin, her resimde farkli bir durumu, rahatsizligi, hissedilen baskilarin etkisini ele aliyor ve ‘sira disi' çalismalariyla kisisel gibi görünen ama hepimizi ilgilendiren durumlari izleyiciye kendi yorumuyla sunuyor.
Ekin Saçlioglu, 1979
Ekin Saçlioglu, 1979'da Izmir'de dogdu. 1997'de Istanbul Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi'nin ardindan, 2002'de Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü'nü bitirdi. 2001 yilinda Salzburg Yaz Akademisi'nde çalismalarda bulundu. 2005 yilinda Mimar Sinan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde yüksek lisansini tamamlayan ressam, çalismalarini Istanbul'da sürdürüyor. Saçlioglu'nun yapitlari basta Türkiye'de olmak üzere, Amerika, Avusturya, Yunanistan, Almanya, Isveç ve Hollanda'da sergilendi