Son dönemde Sulukule de yasanan yikimla dikkatini kentsel dönüsüme, yok olan mahalle kültürüne odaklamis olan sanatçi, stensil (sablon) teknigi ile tuvalleri, farkli materyalleri ve galeri duvarlari da dahil olmak üzere çesitli yüzeyleri boyamakta...
Yirtmaç, çagindan sorumlu her sanatçi gibi gerek ortak, gerekse de bireysel projelerinde gündeme göndermelerde bulunuyor. Resim altyapisindan gelen sanatçi, stensillerini çektigi fotograflardan yola cikarak olustururken, bazen de suluboya, akrilik, litografi ve serigrafi teknigi ile ürettigi baski çalismalari ve kolaj kullanarak genis spektrumlu bir ifade özgürlügü sunuyor.
Sanatçi temel olarak yapitlarini büyük sehirlerin sosyal alan üretiminin sorunsallastirilmasi ve özneyle mekan, bireyle sehir iliskisi üzerine kurguluyor. Bunu yaparken de musamba, masa örtüsü ve hatta dus perdesi gibi konu estetigi ile uyumlu bir ortakligin ürünü olan malzemeleri kullanarak gündeligin bilesenlerini gündeligin estetigi ile birlikte yeniden üretiyor.
Yirtmaç'in bu sergisinde, modernizmin yarattigi "kent" denen gayrimesru canavarin tavirlarini kolayca gözlemlemek mümkün. Sanatçi her türden insan ve bina manzaralarinin dolustugu bu mesaj cümbüsünü kentin burjuvazisinin kalesi Nisantasi'na tasirken, konu edindigi insan ve mekânlar üzerinden bizzat fotografin kayit yetenegine "muhalif" bakisiyla müdahale ederek 13 milyonluk kentte bu küçüklü büyüklü sehirlileri bir ayligina siniflar arasi muazzam bir ring seferine çikartiyor; mahalle samimiyetini kentsel dönüsümün karsisina adeta kültürel bir barikat gibi konuslandiriyor.
Nalan Yirtmaç'in bu "provokatif" sergisi 24 Mart -16 Nisan tarihleri arasinda x-ist'de görülebilir.
Nalan Yirtmaç, 1969
Yirtmaç 1994 yilinda Mimar Sinan Üniversitesi, Resim Bölümü'nden mezun olduktan sonra 1999 yilinda Hain Geceler baslikli ilk sergisini Hafriyat Grup ile gerçeklestirdi. Özellikle Hafriyat ve Karsi Sanat'ta birçok kisisel ve karma sergide yer alan Yirtmaç, Almanya, Fransa ve Avusturya'da da çesitli sergilere katildi. Yirtmaç ayrica 9. ve 10. Istanbul Bienallerinde yer aldi. Katildigi sergilerden bazilari: "Istanbul Next Wave" (Akademie Der Kunst, Berlin, Almanya, 2009), "Haksiz Tahrik" (Hafriyat, Karaköy, 2009), "Sobe!" (Bilsar, Istanbul, 2007) ve "Index" (Viyena, Avusturya, 2008)'dir.