Ali Elmaci’nin gözümüzün içine bakan portrelerini okumak, resimlerindeki alfabeyi çözebilmek için önce bugüne kadar yaptigi islere bir göz atmak gerekir. 2011 yilinda x-ist'te açtigi ilk kisisel sergisi "Miras Babadan Ogula Geçer"de, günümüzdeki güven kaynaklarinin basinda gelen aile ve para kavramini ele almisti. 2012 yilindaki "Atesinle Koru Beni" sergisinde, güven dayanaklarini bireyselden toplumsala kaydirarak, devlet, birey ve medya üçleminin dinamigini, korkuyla manipule edilen toplumu ana meselesi olarak isledi.
x-ist'teki üçüncü kisisel sergisi olan "Onu Öldür, Beni Güldür"de ise Elmaci, kisisel ve toplumsal olani harmanlayarak, otorite sahiplerinin yeni nesli sekillendirme taktiklerini iktidar egitim politikalari üzerinden tartisiyor. Elmaci, gerçeküstü karakterleri ve detaylarla zenginlestirdigi sembolik anlatimi sayesinde, vadedilen gelecegin yanilticiligini, gerçek ile görünen arasindaki uçurumu vurguluyor.
"Onu Öldür, Beni Güldür" sergisindeki fantastik sahnelerde, bal yapan esek arilarina, abaküse takilmis kurukafalara, bagirsak seklindeki sariklara ve gözünü izleyiciye dikmis huzursuz çocuklara rastliyoruz. Çekici olanla iticiyi, samimi olanla tehditkari, dogalla yapayi, kutsalla kitsch bir arada seyrederken hangisine inanacagimizi sasiriyoruz. Elmaci'ya göre, medya üzerinden bize sunulan imajlar, ayni bu resimler gibi kolaj ve kurguyla tasarlaniyor. Gerçeklerin manipulasyonu ile elde edilen hikayeler, güç ve güven sembolleri ile donatilarak, altin tepside önümüze sunuluyor. Elmaci, her iktidarin kendi politikalarini kabul ettirmek adina ilk müdahale ettigi alanin egitim sistemi oldugunu ifade ediyor. Sergi basligindan da anlasildigi gibi, tarafli düsünceyi bir seçenek olmaktan çikip, hayatta kalmanin tek kosulu hali gibi gösteriliyor.
"Miras Babadan Ogula Geçer" sergisindeki payetler, "Atesinle Koru Beni"deki kamuflaj, bu seride altin kapli süslemelere ya da sahte fonlara dönüsüyor. Kimi zaman siddeti, kimi zamansa bereketi tescilleyen manzaralar, biat kültürünü beslerken, kaotik ve tekinsiz bir ortami anlamli ve inandirici kilmak için zenginlestiriliyor. Masum karakterler ve Elmaci’nin kitsch fonlari, bu yolda inanç ve algilari yönetmek adina rol aliyor.