x-ist, ilk yabanci sanatçisi DECOLIFE'in "Mind The Gap" baslikli kisisel sergisine 30 Kasim - 21 Aralik, 2013 tarihleri arasinda ev sahipligi yapiyor.
Graffiti sanatçisi olarak DECOLIFE ismiyle taninan ve aslen Brezilyali olan sokak sanatçisi Andre' Ruiz de Freitas, Londra'da yasiyor.
Dogum yeri olan Sao Paulo'da (Brezilya) iki yil elektrik üzerine egitim aldiktan sonra, dünyanin farkli sehirlerine seyahat edip duvar resmi yapmaya ve uluslararasi sokak sanatçilari ile tanismaya basladi.
2010 yilinda ilk sergisini Amart Galeri, Tatui-Sao Paulo'da açan sanatçi, bu sergiden sonra yaptigi duvar resimlerini DECOLIFE sokak ismiyle imzalamaya basladi. 2011 yilinda "Mapa Cultural Paulista" (Paulista Kültür Haritasi) ile çalisan sanatçi, Sao Paulo'nun farkli sehirlerinde sergiler açti ve 2013 yilinda Contemporary Istanbul sanat fuarina katiliyor.
Yapitlari dünyanin birçok kent sokaklarinda yer alan sanatçi DECOLIFE x-ist'te açaçagi kisisel sergisi ile galeri mekaninda graffiti ve sokak sanati uygulumalariyla mekana özgü yapitlar olusturarak, genç ve sokak kültürüne yönelmis sanatini Istanbul'lu sanatseverlere sunacak.
DECOLIFE, "Mind the Gap", 2013
2013 Katalog Yazisi
"Yaptigim eserlerde, Tanri'nin yazgi olarak belirledigi misyonu yerine getiriyormusum duygusu var. Ben sadece isaretleri takip ediyorum. Rüyalarim bu isaretler. Gördügün bütün eserlerimde sadece rüyalarim ve ask var."
Bunu 1990 dogumlu Andre söylüyor, hayranlari, onu yakindan takip edenlerin tanidigi ismiyle DECOLIFE, kisaca Deco.
Deco ile yasadigim sehir Londra'da, uzmanlik alanim olan sokak sanati araciligi ile tanistim. Londra'da yaptigi ilk eseri büyük bir hayranlikla seyrederken saskinligimdan anlamis olacak, "çok küçük yasta basladim çizmeye" dedi.
"Evet bu çok açik", dedim. Bu kadar genç yasta, bu kadar profesyonelce yapilmis bir eserin tek bir açiklamasi olabilir, dogustan gelen üstün yetenek.
Dostlugumuz ilerledikçe, onu yakindan tanidikça, sadece sanat için yasayan bir sanatçi ve güçlü manevi yönüyle hayata, bütün canlilara bakis açisiyla bir filozof oldugunu anladim.
Uyusturucu ve alköle karsi durusuyla, dogup büyüdügü Sao Paulo'da binlerce gence nasil örnek olduguna taniklik ettim. Sao Paulo'dan yetisen diger sokak sanatçilarinin arasindan siyrilisini büyük bir hayranlikla izledim.
Sokak sanatinin son yillarin en önemli sanat hareketi oldugu konusunda süphesi olanlarin, Londra, New York, Sao Paulo ya da diger kentlerde duvarlara yapilmis muhtesem eserlere bakmalarini öneririm. Sansürsüz, özgürce, degisik tekniklerde yapilmis eserler sehirleri açik hava galerilerine, kocaman kanvaslara çeviriyor. Bugün Sotheby's ve Christie's in kayitlarina veya MOMA, Victoria and Albert Museum, Tate Gallery gibi dünyaca ünlü galeri ve müzelerin koleksiyonlarina bakmaniz yeterli sokak sanatinin ve sanatçilarinin geldigi noktayi görmek için. 1960'larin sonlarinda baslayan, o dönem için vandalizm olarak tanimlanan disa vurumcu hareket bugün legalize olmus bir sanat anlayisi. Graffiti ve sokak sanati tanimin ayrildigi 1980li yillardan itibaren yüzlerce sokak sanatçisi arasinda büyük bir rekabet yasaniyor. Özellikle Banksy, Shepard Fairey, Swoon gibi eserleri yüzbinlerce dolar eden sanatçilardan sonra...
Deco da bu rekabet içinde yerini almis hatta yasitlari içerisinde öne geçmistir. Teknigi uzmanlar tarafindan da hayranlikla izleniyor, uluslararasi basin yaptigi eserleri takip ediyor, kendine ait blogunda her geçen gün hayran sayisi artiyor. Çok basarili bir sanat gelecegi onu bekliyor; hiç süphem yok.
Bugün Urban Art (Sokak Sanati) olarak adlandirdigimiz sokak sanati dünyada bir çok galerinin, küratörün ve koleksiyonerin izledigi bir sanat hareketi. Türkiye'de henüz çok yeni takip edilmeye baslanilan bu akima bu sergi ile öncülük eden x-ist'i kutluyorum. Eminim sokak sanatinin tanitimina ve sokak sanatçilarinin takibine çok büyük katkisi olacaktir.
"Çocukluktan beri çizerim. Sao Paulo'nun genis duvarlarina can verircesine, insanlarin kendi kosusturmalari arasinda bir an benim resimlerime bakip kendi yansimalarini bulmalarini istedim. Çizdigim ve yasadigim seyin beni mutlu etmesi esastir." Eser Nisan Yagmur MFA Urban Art Critic and Expert (Sokak Sanati Elestirmeni ve Uzmani)
DECOLIFE, "Mind the Gap" from x-ist on Vimeo.