Ali Elmaci, Aylin Zaptçioglu, Elif Varol Ergen, Kemal Özen, Merve Morkoç ve Tayfun Gülnar’in birlikteligiyle kurulan sanatçi olusumu Kimera’nin, kendi ismini tasiyan ilk sergisi 11 Nisan – 12 Mayis tarihleri arasinda x-ist’te izleyiciyle bulusuyor.
Yunan mitolojisinde, tek bir vucütta birden fazla hayvanin uvzunu barindiran ve ates püskürten bir yaratik olarak bilinen Kimera, Ali Elmaci, Aylin Zaptçioglu, Elif Varol Ergen, Kemal Özen, Merve Morkoç ve Tayfun Gülnar’in biraraya gelisine ilham kaynagi oluyor.
Mitler ve rüyalar insan psikolojisinin evrimini açiklayabilen ve bizi kendimiz hakkinda en samimi dogrulara götüren ruhani metaforlardir. Jung bilinç ve bilinçdisini içeren kisilik temellerinin mitlerden olustuguna dikkat çeker ve bu baglamda psikolojinin bir nevi mitoloji oldugunu söyler. Jung’a göre dinamik mitler, kolektif bilinçaltinin arketipleridir ve her ne kadar insan ürünü olsalar da insanda daima, korku ile arzu arasinda gidip gelen çift yönlü duygular yaratmaktadirlar. Bu baglamda Kimera’nin (Chimera) insani arzularin, arkaik korkunun, büyü gücünün bir sonucu olarak iki ayri türe ait bedensel göstergeleri olan ruhani varliklari temsil etmesi için yaratildigi kuskusuzdur. Kimera; Antik Yunan Efsaneleri'nde geçen, farkli türde canli uzuvlarinin yeni bir vücutta can bulmasiyla olusan daha güçlü ve yeni bir yaratik. Birbirinden farkli canli uzuvlarinin bir araya gelmesiyle daha güçlü bir canlinin ortaya çikmasi fikrinden yola çikarak Türkiye'de figürü deforme eden, sanat dili olarak popsürreal bir tat hissettiren 6 genç sanatçinin bir araya gelmesiyle olusan bu yeni Kimera, Popsürrealizm üzerinden tek beden formuna girerek günümüz canavarlariyla sanat araciligiyla savasarak yeni 'mitler' yaziyorlar.