x-ist’in genç yetenekleri bir araya getirdigi kesif serisi Kesisme, yedinci edisyonunu 13 Mayis – 2 Temmuz 2022 tarihleri arasinda izleyiciyle bulusturuyor.
x-ist’in genç sanatçilarin evrensel fikre dayali eser üretimini destekleme misyonu, geleneksellesen Kesisme serisiyle temelleniyor. Birçok basarili sanatçinin kariyerine ivme kazandiran Kesisme, bu edisyonunda Büsra Çegil, Pelda Aytas, Sayna Soleimanpour’un sergiye özel hazirladiklari yapitlarina yer veriyor.
Sosyolojik ve psikanalitik ögeler araciligiyla üretim yapan Büsra Çegil, nesneleri deforme ederek duygular üzerine baglar kurdugu eserleriyle x-ist’in galeri mekaninda konumlaniyor. Sanatçi, Ankara Gari patlamasini konu alarak duyularin yönlendirmesiyle hatirlama biçimlerini yeniden düsünmeye odaklandigi eseri “Yas” ve Hasankeyf üzerinden bulaniklasan bir medeniyetin okumasini ve yerinden edilme sürecini irdeleyen “Sular Yükseldiginde” ile Kesisme VII serisinde yer aliyor.
Igne ve ipligi kadinligin tarihi ve kimligini sorgulama araci olarak kullanan Pelda Aytas, Kesisme VII sergisindeki eserlerinde kadinlarin arzunun nesnesi olmaktan ziyade öznesi olabilmesinin mümkünlügünü arastiriyor. Çalismalarinda kadin bedeninin besleyici statüsüyle konumlandirildigi kutsal itibar ile teshir edilen kadin bedenine duyulan korkunun karsisinda duran sanatçi, kadinin kendi bedeni içinde kesfe çikmasinin ve zevk almasinin gerekliligini izleyiciden bagimsiz kurguluyor.
Sayna Soleimanpour, kendisi için bir ifade dili haline gelen otoportreleriyle Kesisme VII’de bulunuyor. Çogunlukla halisünasyonlarindan aldigi ilhamla üretim yapan sanatçi, bedeni ve kimligi üzerinden bilinç ve uyanis konularini irdeliyor. Soilemanpour’un x-ist’te izleyiciyle bulusan eserleri çocukluk çaglarindan itibaren beyne kodlanan toplumsal normlari konu aldigi ‘Life is Plastic’ serisi ile rüyalarindan esinlenerek kompoze ettigi ‘Naturemorte’ serisinden bir seçki sunuyor.
Büsra Çegil
Istanbul,1988
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Heykel Bölümü’nden mezun olan sanatçi Altes Spital Residence (2021) ve Piksel Yeni Medya Sanatçi Programi’na (2020) katildi. Müze Gazhane’de Paralaks(2022), Kasa Galeri’de Bir Hatirlama Deneyimi (2022), Akbank 39. Günümüz Sanatçilari Ödülü Sergisi (2021), Base (2017) gibi grup sergilerine katilan sanatçinin Contemporary Istanbul (2020), Artweeks Akaretler (2019) gibi fuarlarda eserleri sergilendi.
Pelda Aytas
Diyarbakir, 1992
2014 Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Egitim Fakültesi Görsel Sanatlar Ögretmenligi Bölümü’nden mezun olan Aytas, 2019 yilinda Artuklu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Yüksek Lisans Programi’ndan mezun oldu. Mamut Art Project(2021), Mixer Sessions V (2021) ve Degisen Dünya Degisen Insan (Rotary Genç Sanatçilar Seçkisi, 2021) ve Müsterek Isler(A4 Atölye, 2020) sergilerinde yer aldi.
Sayna Soleimanpour
Tebriz, 1996
2010-2014 yillari arasinda Avni Akyol Güzel Sanatlar Lisesinde resim egitimi alan Soleimanpour, 2014’te Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi’nde Tekstil ve Moda Tasarimi Bölümü’ne basladi. 2019 yilinda Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi’nde Fotograf Bölümü’ne geçis yapan Soleimanpour, lisans egitimini sürdürüyor. Sanatçinin eserleri Mamut Art Project(2021), The Exposure Photography (Louvre Müzesi) ve Istanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali’nde sergilendi.