Terliksiz hikayeci ve grotesk anlatimini bir araya getirdigi islerinde günlük olaylardan yola çikarak doga ile akil arasinda bir baglanti kurmaya çalisiyor. Sergide insan figürünün alternatif formlarinin yanisira masalsi çagrisimlari ve ilkel duygulari temsiliyetiyle ön plana çikan hayvan figürleri de dikkat çekiyor; izleyici ise her sahnede resmedilmis bir masala dahil olarak kendi kurgularini yaratiyor.
Erkut Terliksiz'in masallari, rüyalari, hatta çizgi filmleri animsatan resimleri ilk bakista naif ve çocuksu görünüyor. Orman cinleri, zürafa avlayan adam, burnu tabaga düsen çocuk gibi bir çok gerçeküstü kahramanla karsilasiyoruz. Kimi figürlere baktikça ikinci bir yüz farkediliyor, kimi ise detaylarda belli belirsiz ortaya çikan siluetlere bürünmüs. Oysa neler olup bittigine baktigimizda, aslinda sandigimiz kadar masum bir dünyada olmadigimizi farkediyoruz. Tipki masallar gibi, ilk basta davetkar bir uslüpla bizi içine çeken bu büyülü sahneler, kaçip kurtulmaya çalistigimiz duygu ve korkularimizdan olusuyor. Bugüne kadar dinledigimiz çogu masal gibi her zaman mutlu sonla da bitmiyorlar. Zaten çocukken anlatilan masallarin çogu aslinda içlerindeki vahseti gizlemek için orijinalleri degistirilerek bize anlatilmis, biz ise sahte sonlara ve kurtaricilara inanmisiz.
Mesela kirmizi baslikli kiz masalanin orijinalinde bir oduncu gelip kizi ve babaanneyi kurtarmiyor, babaanne kurt tarafindan kiza yediriliyormus. Bu acimasiz ve tuhaf son tabii ki ne çocuklara ne de büyüklere uygun oldugu için saklanip degistirilmis. Masallari nasil duymak istedigimiz gibi yeniden kurguladiysak, Erkut Terliksiz'in hikayelerinde de görmek istedigimiz kadarini algiliyoruz. Gerçek olanin disina çiktigimizi sanarken, kendimizi gerçegin tam da ortasinda buluyoruz.
Terliksiz'in son dönemlerde yogunlastigi deneysel malzeme kullanimi ve giderek soyutlasan figürleri bu sergisinde çok daha hakim. "Hunger"da göreceginiz tüm malzemeler sanatçinin sokaklardan topladigi ahsap, karton ve kagitlardan, parçalanmis tuvallerden ve terkedilmis mobilya parçalarindan olusuyor. Hikayeleri gibi Erkut Terliksiz'in kullandigi malzemeler de bize çogu zaman sunulan yapay kusursuzluktan uzak, dogala neredeyse özdes halleri ile karsimiza çikiyorlar.
"Hunger" 26 Nisan'a kadar x-ist'te görülebilir.
ERKUT TERLIKSIZ | Hunger from x-ist on Vimeo.