x-ist, 13-16 Kasim, 2014 tarihleri arasinda Lütfi Kirdar Kongre Merkezi ve Uluslararasi Kongre ve Sergi Sarayi’nda 9. kez gerçeklesen Contemporary Istanbul Fuari'na sanatçilarinin fuar için ürettigi özel bir seçkiyle katiliyor. LK 401 numarali standinda x-ist,, Ansen, Ali Elmaci, Ahmet Polat, Burçin Basar, Cem Dinlenmis, Ceren Oykut, DECOLIFE, Engin Konuklu, Erkut Terliksiz yapitlarina ek olarak bünyesine yeni katilan genç sanatçilar Emin Mete Erdogan ve Murat Palta’nin yapitlarina yer veriyor.
Bu yil x-ist ana standinin yanindaki proje alanini Ekin Saçlioglu’nun olusturdugu yerlestirme için ayiriyor. Bu yerlestirmede sanatçi izleyicileri kurgusal bir bitki-hayvan dünyasina davet ediyor. Küçük yastan itibaren bulup, korudugu çesitli hayvan kemiklerinden hareketle olusturdugu hayali iskeletlerin desen ve heykellerinin yani sira daha önce gerçeklestirmis oldugu 'Monodiella'nin izinde -Theodore Monod'ya Saygilarimla' isimli yerlestirmesinden bir parça da görülebilecek.
x-ist sanatçilarindan Ansen’i ContemporaryIstanbul 2014'te x-ist'in LK401 numarali standi disinda fuar kapsaminda sürdürülen "90 Minutes Show"da da görmek mümkün.
Ansen, “90 Minutes”e kisa bir süre önce çalismaya basladigi 3D Anaglyph (üç boyutlu algilama) yöntemi ile ürettigi dokuz yapitlik serisi "The Masters of the Disasters" adli projesi ile katiliyor. Çiplak gözle ve 3D gözlük yardimi ile farkli algilar olusturan seride var olmayan devletlerin, var olmayan baskanlari-nin basili oldugu hayali banknotlar görülüyor. Paralarin üzerindeki formlarin, mekanlarin ve grafiklerin 3D boyutunda degistigi eserlerde güvenlik hologram-larini kirmizi kanal filtre yöntemi ile desifre ediliyor. "The Masters of the Disasters" günümüzdeki devletlere göndermede bulunarak, farkli politikalari ve paranin devletler arasindaki iliskilerdeki rolünü sembolik ve alayci bir dille yorumluyor.
Ansen’in merak uyandiran yeni serisi fuarin açilis günü olan 13 Kasim, Persembe günü saat 16.00’dan itibaren bir buçuk saat boyunca “90 Minutes Show” alaninda görebilir.
ContemporaryIstanbul 14’ün ilk defa olusturdugu CI Editions adli bir programda ise bir baska x-ist sanatçisi Ahmet Polat yer aliyor. Bu program sanat edisyonlarinin, çoklu sanatlarin farkli formatlarinin sunuldugu, tartisildigi ve paylasildigi yeni girisim platformu. CI Editions bölümüne fotografçi Ahmet Polat “It’s hard to say goodbye” serisi ile katiliyor. Ahmet Polat bu seriye Istanbul’un Gezi sonrasi durumunu fotograflayarak basladi. Sanatçi bu seri ile ilgili düsüncelerini söyle aktariyor. “Insanlarin, fikirleri ve umutlari yorulmus durumda. Kizginlik ve hayal kirikligi, yalnizlik ve hüsrana yol açiyor. ““It’s Hard To Say Goodbye” fotografa yeni bir yaklasimim gelistirmemi sagladi. Fotografladigim insanlari sadece belgelemek yerine onlarla aktif olarak etkilesime girip, sorgulayip, konumlandiriyorum.”