Ekin Saçlioglu, gerek hikayeciligi ve gerekse de malzeme kullanimi açisindan çagdas Türk sanatinin bugüne kadar gördügü en özgür ruhlardan... x-ist, bugüne dek sanatçinin 2004 yilindan beri sürekli gelisim gösteren bir hayal gücü ve cesaretle ortaya çikardigi 5 kisisel sergisine ev sahipligi yapti. Saçlioglu, fosforlu katmanlar, lateks ve insan saçi gibi yepyeni ve siradisi malzemeler kullanarak her çalismasiyla çigir açiyor.
Çalismalari bilinçle rüya arasinda bir yerde duran Ekin Saçlioglu, kendisinin ve baskalarinin hikayelerini, ruh hallerini ve hayallerini yansitiyor. Sanatçi, hafizanin hikayeyi nasil etkileyip degistirdigiyle ilgilenirken bu degisimi kurgu ve gerçek arasina yerlestiriyor. Bir yandan da serbest çagrisimlarla elde edilen sembollere, bu sembollerin harekete geçirdigi çift anlamlarla ilgileniyor.
Lateks üzerine gerçek insan saçi kullanilarak yapilan isler, duvara asilan aile fotograflarina benziyor. Sanatçinin bizzat deneyimledigi bir Sicilya gelenegine göre, yasayan kisilerin fotograflari havaya yer birakmasi için egik asilirken, ölülerin fotograflari duvara tüm noktalariyla dokunarak mezari çagristiriyor.
Deniz kenarindaki sicak ve huzurlu bir yerde yasayan insanlarin öykülerinden dogan çalismalar, tükenen umutlari, hayalleri ve bunlardan arta kalanlari resmediyor. Saçlioglu, her ikisi de emek ve sabir gerektiren gündelik isler ile sanatsal üretim olarak saç ekiminin zihni rahatlatici etkisi arasindaki benzerligi vurguluyor.
Saçi sanatsal bir malzemeye dönüstüren sanatçi, kurguladigi Uzot (Uzay Otu'nun kisaltilmisi) heykellerinde bunu sentetik bir malzeme gibi kullaniyor. Bu heykeller, gündelik seylerden esinlenmis bir yapinin aksine gerçekte varolmayan biyolojik tasarimlar sunuyor.
Ekin Saçlioglu ilk Uzot'u "varolmayan seyler" temali bir sergi için yapti. Bu heykelde sanatçinin amaci hayal gücünün sinirlarini göstermekti. Buna göre, bilmedigimiz bir seyi yapmak imkansizdir. Örnegin, uçan bir araba hayal edebilmemizin sebebi "arabanin" ve "uçmanin" varligindan zaten haberdar olmamizdir. Yani sinirsiz oldugunu varsaydigimiz hayalgücü, aslinda bilginin sinirlari ile kisitlidir ve insan beyni yalnizca varoldugunu bildigi seyler arasinda yeniden baglanti kurabilir.
Saçlioglu'nun "Kalanlar, Gidenler" adli serisi 16 Eylül 2011-22 Ocak 2012 tarihleri arasinda Istanbul Modern'de sergilenen "Hayal ve Hakikat: Türkiye'den Modern ve Çagdas Kadin Sanatçilar" adli sergide yer aldi.
Imkani bulabilen herkesi Saçlioglu'nun Art HK 12 fuari 1X9 standimizda yer alacak olan bu essiz projesini görmeye davet ediyoruz.