x-ist, 21-24 Mart, 2012 tarihleri arasinda Abraaj Capital Sponsorlugunda Medinat, Jumeirah'ta gerçeklesen Art Dubai Fuari'na katiliyor. Uluslararasi izleyiciyi Orta Dogu ve Güney Asya sanat sahneleri ile bulusturan, bölgenin en kapsamli çagdas sanat fuari Art Dubai, 2011 yilinda 20,000'i askin ziyaretçiye ev sahipligi yapmisti. Art Dubai 6. yilinda 32 ülkeden 74 galeriyi ve 500 sanatçiyi agirlayacak.
x-ist, bu yilki Art Dubai Fuari'nda Ansen, Burhan Kum, Ekin Saçlioglu, Ali Elmaci, Ali Taptik, Erkut Terliksiz, Sena, Nalan Yirtmaç ve Seçkin Pirim'in yapitlarini sergiliyor.
Deneysel malzeme kullanimi ve hikayeci anlatimi ile tanidigimiz Ekin Saçlioglu, Art Dubai'de iki yeni yapiti ile yer aliyor. "Bilinmeyen Bir Meyveden Kalanlar" ve "Bilinmeyen Bir Meyveyi Yedikten Sonra Olanlar" isimli yapitlar bir ana dair birbirini tamamlayan iki durumu, tipki bir olayin farkli ortamlardaki etkilerini gösteren bir film kurgusu gibi, metaforik bir anlatimla resmediyor.
Darwin'in 'Insan ve Hayvanlarda Duygularin Ifadesi' adli kitabindaki tezinden esinlenerek yapitina sekil veren Ansen, Art Dubai'de sergileyecegi 'The Cold Meal'da insan dogasindaki güç dengelerini ve hayatta kalma içgüdüsünü hayvanlar üzerinden inceliyor. 'The Feast' (Sölen) serisinin ikinci parçasi olan eser, canlilar arasindaki ortak kodlarin ipuçlarini veriyor.
Fuarla es zamanli olarak x-ist'te "Dijital Karanlik" isimli sergisini gerçeklestiren Burhan Kum, Dubai'de ilk kez sergilenecek olan 'Altinda' adli eseri ile karsimiza çikiyor. Akademik arastirmalarda taninmis resimlerin altinda yatan farkli bir resmi ortaya çikarmak için kullanilan x-ray fotograflarindan esinlenerek ürettigi yeni yapitlarinda Kum, 'resmin derisini yüzme' olarak adlandirdigi bu yöntemle sorgulamayi aklimizdan bile geçirmedigimiz görüntüleri desifre ediyor. Röntgen mantigina uygun, siyah-beyaz tonlarindaki resimler görünen-gizlenen, açilan-örtülen gibi ikilemleri irdeliyor.
Avrupa ve Orta Dogu'nun en önemli genç fotografçilarindan biri olan Ali Taptik Art Dubai'de 'Meridyenler' serisi ile yer aliyor. "Meridyenler" Henry Miller'in 'Oglak Dönencesi' kitabinin Türkçe basiminin yayinlanma hikâyesinden beslenerek sansüre karsi basarili ve kolektif bir durusu hatirlatmayi amaçliyor.
Toplumu kisisel portreler üzerinden inceleyen Ali Elmaci, yeni serisi 'Atesinle Koru Beni' ye ait iki yeni yapiti ile fuara katiliyor. Koruma adi altinda baskiya dönüstürülen mekanizmalari ele alan Elmaci, bireylerin kendilerinden üstün gördükleri bir kisi veya kuruma güven ugruna siginmalarinin sonuçlarini elestiriyor.
Hayal ile gerçegi birlestiren figürleri ile tanidigimiz Erkut Terliksiz, Dubai'de ahsap paneller üzerine yaptigi Uzak Olan (Causa Remota) ve Yakin Olan (Cause Proxima) adli iki yeni yapiti ile yer aliyor. Terliksiz, disavurumcu anlatimini deneysel malzeme ile birlestirerek heykel özellikleri tasiyan üç boyutlu resimler ortaya çikariyor.
Simgesel anlatimi ile öne çikan Sena, Dubai'de sergileyecegi 'Sakli Evren' adli yapitinda iplik ve mürekkep gibi farkli malzemeler kullanarak ruhunu ve bedenini kapatmis bir kadini resmediyor. Sakli Evren, görünen ve gizlenen kod ve mesajlari ile dogu kadinina göndermede bulunuyor.
"Sahte Zamanlar" adli üç boyutlu yapiti ile fuarda yer alacak olan Seçkin Pirim, disaridan parlak ve cazip, fakat yaklastikça bir girdap gibi izleyiciyi çürümeye yüz tutmus merkeze çeken bir yapi tasarliyor. Pirim, bu heykeli ile içinde bulundugumuz dünyanin ve bize sunulan yüzeysel, yapay gerçekligin yanilticiligini anlatiyor.
Kentsel dönüsüm ve yok olan mahalle kültürüne odakli çalismalari ile tanidigimiz Nalân Yirtmaç, "modernizasyon" adi altinda dönüstürülen mahallelerden geriye kalan bir sehir siluetini isikli kutu ve kagit sablondan olusan yapiti ile canlandiriyor.
x-ist'in Art Dubai'de A36 numarali standinda sergileyecegi yapitlara ek olarak, fuarla es zamanli olarak Ayyam Galeri'de gerçeklesecek Samawi Özel Koleksiyon sergisinde (12 Mart-26 Nisan, 2012) ayrica Ansen ve Lale Tara'nin eserleri yer alacak.