Burhan Kum, 9 Kasim-2 Aralik tarihlerinde x-ist’te görülebilecek son sergisi "Korku"da, dikkatimizi dünyadaki 'rahatsiz edici' ve 'acilen degismeleri gereken' politik ve toplumsal olaylara çekmeye çalisiyor.
Sanatin cesur, sansürsüz ve zorlayici olmasi gerektiginin altini her firsatta çizen x-ist, 9 Kasim-2 Aralik 2006 tarihleri arasinda ressam Burhan Kum’un "Korku versus Korku" baslikli sergisine ev sahipligi yapacak. 'Sanat üretmenin politika icra etmeye es deger oldugunu' savunan ressamin bu son çalismalari, töre cinayetlerinden türbana, escinsellikten bekaret kontrolüne kadar bir çok 'hassas' konuya dil uzatiyor.
Resmin bir iletisim araci oldugunu vurgulayan Kum, yine ayni nedenle resmin toplumla kopmus olan iliskisinde arabulucu olmayi arzuluyor ve söyle diyor: "Dünyanin dört bir yaninda sergilenen "çagdas barbarliga" karsi, benim için inadina resim yapmaktan baska çare yok. Bu yolla, kendimi, islenen insanlik suçlarina ortak olmaktan bir nebze olsun kurtarabilmeyi umut ediyorum."
Sergiye eslik eden katalogda, Hollandali sanat elestirmeni Etienne Boileau'nun kaleme aldigi "Bilinmeyen Korkusu" baslikli metin ile Kum'un, sanat, sanatçilar ve dünya politikalarina iliskin görüslerini açik ve sert bir dille anlattigi yazisi yer aliyor. Ressamin ‘Korku’ baslikli metni ayni zamanda, yapitlarina bir kapi aralayabilmek için izleyiciye rehber oluyor.
Boileau, Kum'un son sergisi "Korku" için söyle diyor: "(...)Kum'un 'Korku' konulu bu sergisinde, Dogu ve Bati dünyasi arasindaki iliskiler can alici bir rol oynuyor: oldukça gerçekçi, çogunlukla kaba bir görsel dil araciligiyla Islam dünyasinin geleneklerini teshir ediyor. Töre cinayetleri, bekâret kontrolü, türban takma zorunlulugu gibi fenomenleri elestiriyor. Ayni zamanda, katmanli bir anlatim biçimi kullanarak, Müslüman ülkelerdeki escinsellik korkusunu ve batililarin Orta-Dogu'ya bakisini gözler önüne seriyor. (...)Kum, islerinde açik ve örtülü olarak bunlara gönderme yapmaktadir: uluslararasi havaalanlarindaki bagaj kontrolleri bilinmeyene karsi duyulan korkunun bir göstergesidir. Dünyanin dört bir yaninda ortaya çikan 'Korumali Siteler' (Afganistan'da bile golf sahali, korumali yerlesim alanlari olusturulmustur) site sakinlerinin korkularini ortadan kaldirarak, güvenlik duygusu verme amaçlidir. Dünyada korkuya dayali jeopolitik gelismeler temel haklarimizi kisitlamaya ve hatta kimi yerlerde insanlarin özgür düsüncelerini bastirmaya neden olmaktadir. Eger, bu baskiya ragmen, hala düsünen varsa, bunu açikça ifade etmeleri yasaklanmaktadir."
(...)Burhan Kum, akici bir biçimde boyadigi tuvallerinde, bütün bu olanlari bize tüm çiplakligiyla gösteriyor; çogunlukla yüzlestirici bir biçimde, bazen kibar ve rafine ve kimi islerinde ise zekice, post modern kilifin içinde tarihsel kaynaklara ve klasik resim sanatina göndermeler yoluyla, ancak her zaman güncelligini koruyarak."