x-ist 26-28 Eylül, 2014 tarihleri arasinda Haliç Kongre Merkezi'nde ikinci kez düzenlenen ArtInternational'a katiliyor. 24 farkli ülkeden 80 uluslararasi galeriye yer veren ArtInternational'da yalnizca on iki Türk galeri bulunuyor. A12 numarali standinda x-ist, sanatçilarindan Ansen, Ceren Oykut, Ekin Saçlioglu, Seda Hepsev, Erkut Terliksiz ve Emin Mete Erdogan'in eserlerine yer veriyor.
Ansen'in "anaglyph 3D" teknigi ile ürettigi yeni yapitlari ilk kez bu fuarda gösteriliyor. x-ist standinin içerisinde özel bir bölümde yer alan eserler, hem çiplak gözle, hem de izleyicinin takacagi 3D maske-gözlük ile seyredilebiliyor. Teknolojinin tüm olanaklarini bir araya getirerek üretim yapan Ansen, seyirciyi kurguya bir tanik olarak konumlandiriyor. Güncel sanat dünyasinda sanat-sermaye iliskisinin basrol oyuncularini ele alan satirik hikayenin çiplak gözle görülemeyen bazi detay ve ipuçlari, üç boyutlu görüntü içerisinde kesfediliyor.
Teknik çizimle klasik resmi birlestirme amaciyla yolan çikan Emin Mete Erdogan, desenlerinde tanrisal bir mükemmeliyete sahip, teknolojiden esinlenmis sahneler kurguluyor. Izleyiciyi zamansiz bir mekana tasiyip, sonsuz bir dokuyu kesfetmeye ve algilarini sorgulamaya iten Erdogan, ArtInternational için ürettigi yeni eserlerinde bu yapilarina yeni bir devinim ve hareket kazandiriyor. Tuval ve kagida ilave olarak alüminyum üzerine yaptigi isleri de bu fuarda ilk kez görülebiliyor.
Erkut Terliksiz hikayeci ve grotesk anlatimini bir araya getirdigi islerinde günlük olaylardan yola çikarak doga ile akil arasinda bir baglanti kurmaya çalisiyor. Iç içe geçmis portreler ve hayvan çagrisimlarinin insan figürleri ile birlestigi resimler, ilkel duygulari masalsi bir anlatimla yorumluyor. Terliksiz'in son yillarda yogunlastigi alternatif malzeme kullanimi ise fuardaki islerinde yeniden dikkat çekiyor. Sanatçi, "upcycling" (yukari dönüsüm) methodunu (atik malzemelerin ya da kullanilmayan ürünlerin aslindan daha degerli bir nesneye dönüstürülmesi) bir sanat üretimi olarak benimsiyor.
Seda Hepsev ise fuarda sergiledigi yeni yapitlarinda, fotograf araciligiyla kisisel hafizasinda birikmis, gündelik anlari tuvale aktariyor. Temsil edilen kisacik anlar resme geçerken saatlere ve günlere yayiliyor ve sanatçi için farkli bir deneyime ve gerilime dönüsüyor.
Ekin Saçlioglu Artinternational'da neseli bir peyzaj içinde uyumsuzluk ve huzursuzluk yaratan nesnelerden olusan iki yeni tuvalini sergileyecek. Saçlioglu izleyiciyi kurgusal olarak film karesini andiran sahnelerini izlerken edinecegi farkli algilarla bas basa birakiyor.
Yazisiz karikatürü resim dünyasi ile birlestiren Ceren Oykut ise yasadigi yer ve hayattan biriktirdiklerini, kisisel sembolleri haline gelen gündelik Türkiye sahneleri ile birlestiriyor. Oykut, sehir hayatinin kaosunu neredeyse duvarlari kaplayan iki büyük kagit ise aktariyor.
x-ist'in bu yilki standi SPOT'un düzenledigi sanat konusmalarinin yapilacagi konferans salonunun hemen yaninda yer aliyor.